Fülfájás

A fülfájás gyakran fertőzés eredménye, amikor a dobhártya mögötti üregben (a dobüregben) kórosan felgyülemlő folyadékban kórokozók, baktériumok vagy vírusok szaporodnak el. Normális esetben a dobüreg a fülkürtön keresztül az orrüregen át szellőzik, így folyadék nem tud felszaporodni benne így a kórokozók sem tudnak a folyadékban elszaporodni. Ha egy megfázás (felső légúti hurutos állapot) vagy allergiás betegség miatt a fülkürt elzáródik, a dobüregnek megszűnik az összeköttetése a külvilággal és a felszívódó levegő helyére kerülő váladékban rövid idő alatt elszaporodhatnak a kórokozók. A középfülgyulladásoknak -szerencsére ritkán- előfordulhatnak súlyos szövődményei. A nem, vagy rosszul kezelt középfülgyulladások következménye halláscsökkenés lehet.

 

Mire figyeljen?

  • gyermeke fülfájásra panaszkodik-e,
  • fájdalmas sírás, fülhöz nyúlkálás megfigyelhető-e,
  • láz van-e,
  • fülfolyás van-e.

 

Mit tegyen?

  • Adjon gyermekének fájdalom- és lázcsillapítót.
  • Vigye gyermekét orvoshoz, ha a középfülgyulladás gyanúja felmerül önben.
  • Amennyiben orvosa antibiotikumot rendelt el, fontos, hogy a gyógyszert megfelelő adagban és az előírt ideig szedje gyermeke (mert a hamarabb abbahagyott antibiotikumos kezelés eredménye lehet egy visszatérő, nehezebben gyógyítható középfülgyulladás)

 

Mit NE tegyen!

Ne használjon fültisztító pálcikát (sérülést okozhat!), ne dugaszolja be a hallójáratot. A fülzsír termelődése folyamatos, a külső hallójáratban lévő apró szőrsejtek mozgásával automatikusan távozik a hallójáratból. A gyermek füléből mindig csak annyit tisztítson, amennyit ujjával elér (ez az egészséges gyermekre is vonatkozik).

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!