Vérzések

Az erek (vénák és artériák) szállítják a vért a szervezet egyik részéből a másikba. Vérzés akkor fordul elő, ha az erek folytonossága megszakad. Nagy mennyiségű vér elvesztése járhat súlyos következményekkel, akár az életet is veszélyeztetheti, ezért fontos tudni, hogyan kell a vérzéseket csillapítani.

 

Mikor kérjen orvosi segítséget?

  • Ha a sebszélek nem illeszkednek össze.
  • A vérzés 15 perc folyamatos nyomás után sem áll el.

 

Mit tegyen?

  • Alaposan mossa ki a sebet (szappanos) vízzel.
  • Minden idegen anyagot, koszt távolítson el a sebből.
  • Tiszta ruhával vagy kötszerrel fedje a sebet és határozott erővel, folyamatosan, 15 percen keresztül tartsa nyomva.
  • Ha elállt a vérzés fertőtlenítse a sebet (hidrogén-peroxiddal, Octenisept-tel vagy Betadine-nal).

 

Mit NE tegyen!
Körkörösen ne szorítsa el az érintett végtagot (ahogy az akciófilmekben látja), mert ezzel akár a beteg elvérzését is okozhatja. A legerősebb vérzés is a sérülés helyén alkalmazott nyomással csillapítható a legeredményesebben. Ha ismeri az artériás nyomáspontok helyét, az artériás vérzések ezen pontokra kifejtett erőteljes nyomással is csillapíthatók. 

 

Orrvérzés
Nem sérüléses eredetű orrvérzést leggyakrabban az orrnyálkahártya kiszáradása, vagy szénanátha (allergia) vagy erőteljes orrfújás okoz.
- szorítsa egymáshoz az orr két szemközti oldalát (a puha résznél, közvetlenül a csontos rész alatt) kb 10 percen keresztül,
- a gyermek fejét hajtsa előre, hogy ki tudja köpni a torkába csorgó vért,
- ha 10 perc alatt nem áll el az orrvérzés, használhat nyálkahártya összehúzó orrcseppet (orrdugulás elleni orrcsepp), majd ismételje meg az orr összenyomását újabb 10 percre.

Az orrvézés megelőzhető a levegő párásításával vagy az orrnyálkahártya nedvesen tartásával (erre a célra a patikai orrkenőcs -ungventum nasale- a legalkalmasabb).

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!