A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

Tetanusz


Mi a tetanusz?
A tetanusz a központi idegrendszer nagyon súlyos - gyakran végzetes kimenetelű - betegsége, melyet a Tetanus baktérium által termelt méreganyag (toxin) okoz. Az ember szervezetébe a Tetanus baktérium földdel vagy trágyával szennyezett nyílt seben keresztül tud bejutni (pl rozsdás szög okozta sérülés). Szerencsére Magyarországon (és a fejlett országokban) a tetanusz betegség előfordulása nagyon ritka, mert a betegséggel szemben hatékony védőoltással rendelkezünk, amely részét képezi a kötelező gyermekkori oltásoknak.

 

Hogyan fertőz a tetanusz?
A tetanusz nem fertőző betegség, vagyis emberről emberrel nem terjed. A szervezetbe mély bőrsérülésen vagy szúrt seben keresztül jut be. A betegség a baktérium szervezetbe jutása után 2-14 nappal alakul ki.

 

Mik a tetanusz tünetei?

  • rendkívül erős izomgörcsök (jellegzetes a szájzár)
  • szapora pulzus
  • láz
  • izzadás
  • nyelési nehézség
  • a légzőizmok görcse miatt légzési elégtelenség

 

Hogyan diagnosztizálható a tetanusz?
A tünetek és a kórelőzmény egyértelművé teszik a betegség diagnózisát.

 

A tetanusz kezelése
Ha a bőrt talajjal szennyezett sebzés érte, a sebet igen alaposan ki kell tisztítani. Ha a sebzés mély (össze kell varrni, vagy egyéb sebészi ellátást igényel) akkor a sebészi ellátással egyidejűleg vakcina formájában (oltás) tetanusz ellennyagot kell adni a gyermeknek. A tetanusz elleni oltás a kötelező védőoltási sor része, ezért gyermekeknél előfordul, hogy sérülés esetén sem kell emlékeztető oltást adni, vagy az időben következő kötelező védőoltást kell előrehozni. Az emlékeztető oltás beadásának szükségességét mindenképpen orvosnak kell elbírálni, és ehhez a gyermek oltási könyvére is szükség van.
Amennyiben a betegség már kialakult, kezelése nagyon nehéz és összetett feladat. Fontos az izmok lazítása, a nyugtatás, gépi lélegeztetés.

 

A tetanusz megelőzése
A gyermekkori kötelező védőoltások között szerepel a Tetanus elleni védőoltás, melyet minden gyermek megkap. Felnőttkorban emlékeztető oltás adása szükséges (általában 10 évente, vagy sérülés esetén).

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!