A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

Ötödik betegség / Parvovírus fertőzés / Erythema infectiosum / Lepkehimlő / Megalerythema


A címben szereplő öt elnevezés mind egyetlen betegséget jelöl, ez az "ötödik betegség".

 

Mi az "ötödik betegség"?
Az ötödik betegség egy vírusfertőzés - kórokozója a Humán Parvovírus B19 -, amely testszerte jellegzetes kiütésekkel jár. A betegség cseppfertőzéssel terjed, közepesen ragályos (azaz nem feltétlen betegszenek meg a vírussal kapcsolatba került gyermekek). A betegség általában nem jár magas lázzal. A betegség átvészelése után tartós védettség alakul ki az emberi szervezetben.

 

Mi okozza az ötödik betegséget?
Az ötödik betegséget a humán parvovírus okozza (B19). Leggyakrabban télen és tavasszal fordulnak elő megbetegedések 5 és 14 éves gyermekek közt. Iskolai közösségekben a járványos előfordulás sem ritka.

 

Mik az "ötödik betegség" tünetei?
A betegség lappangási ideje 4-14 nap (lappangási időnek nevezzük a megfertőződéstől a tünetek megjelenéséig terjedő időszakot). A betegség közvetlenül a kiütések megjelenése előtt a legfertőzőképesebb, azaz olyan gyermekek is terjesztik a betegséget akikről még nem tudjuk, hogy -estére vagy másnapra- betegek lesznek. A vírussal megfertőződött gyermekek kb. 20%-ának nem alakulnak ki tünetei, ennek ellenére a vírust továbbadhatják másoknak.

A betegek egy részében a kiütések megjelenése előtt már megjelennek bizonyos panaszok:

  • láz
  • fejfájás
  • torokfájás
  • kötőhártyagyulladás (a szem fehérje erezetté válik, bepirosodik)

 

A megjelenő kiütésekre jellemző:

  • az orcákon kezdődik és élénkpiros (a gyermek úgy néz ki, mintha pofonvágták volna).
  • később a törzsre, a karokra és a lábakra is továbbterjed, összesen 2-4 napig látható
  • a betegség lezajlása után még rövid ideig a kiütések újra megjelennek erős napfény, hideg- illetve meleglevegő hatására.

A betegség komoly veszéllyel jár azokra a várandós kismamákra akik gyermekkorukban nem estek át ezen a betegségen, mert a várandósság bizonyos időszakában a magzat elhalását okozhatja (5%-ban alakul ki magzatkárosító hatás, a magzat elhalása ettől is ritkábban fordul elő).

 

Figyelem!
Azok a várandós kismamák, akiknek környezetében humán parvovírus fertőzés, vagy annak gyanúja felmerül, és gyermekkorukban nem estek át az "ötödik betegségen", minél hamarabb keressék fel gondozó orvosukat, mert a fertőzés károsíthatja a magzatot!

 

Hogyan diagnosztizáljuk az "ötödik betegség"-et?

A betegség diagnózisa felállítható a kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján. Vérvizsgálatok más betegségek kizárása végett végezhetők.

 

Hogyan kezeljük az "ötödik betegség"-et?
Mivel a betegség vírusos eredetű, oki kezelése egyelőre nem létezik. Ilyenkor tüneti kezelést alkalmazunk, azaz a tünetek súlyosságát igyekszünk enyhíteni. A betegség kezelésében fontos a fokozott folyadékbevitel és a lázcsillapítás. Lázcsillapításra NE alkalmazzon Aspirint vagy Kalmopyrint! Gyermekkorban ezeknek a gyógyszereknek életveszélyes szövődménye lehet a Reye szindróma. Lázcsillapításra vagy a felső légúti vírusfertőzések tüneti kezelésére gyermekkorban soha ne alkalmazzon aspirint vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt.

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!