A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

Amenorrhoe

 

Mi az amenorrhoe?
Amenorrhoenak nevezzük a menstruáció hiányát legalább három egymást követő menstruációs ciklus alatt. Az amenorrhoenak két típusa van, a primer és a szekunder forma.

  • Primer amenorrhoe: A pubertás során a menstruáció el sem kezdődik. Ezek a kórállapotok általában élethosszig tartanak.
  • Szekunder amenorrhoe: A már egyszer meglévő és normális menstruáció -általában fokozatosan- ritkul, rendszertelenné válik, esetleg meg is szűnik.

 

Mi okozza az amenorrhoét?
Több, egymástól merőben eltérő betegség/állapot okozhat amenorrhoet, a legfőbbek:

  • Terhesség: a terhesség ideje alatt nincs peteérés és ovuláció, a méhnyálkahártya nem lökődik le.
  • Ovulációs zavarok: általában szabálytalan menstruációs ciklust okoznak, gyakran kimaradó menstruációval.
  • Veleszületett betegségek, fejlődési rendellenességek: ha a leánygyermeknek 16 éves koráig nem jön meg az első menstruációja, ezekre az állapotokra feltétlenül gondolni kell.
  • Evési zavarok: Az anorexia nervosában (kóros soványság) vagy bulimia nervosában szenvedő lányokban (kóros, szándékos hányás) gyakran elmarad az ovuláció és a menstruáció, mert szervezetük annyira alultáplált és legyengült, hogy nem tudna kihordani egy terhességet, ezért mintegy önvédelemből, a reprodukciós szervek működése leáll.
  • Túlzott fizikai aktivitás: sok női profi sportoló nem menstruál, mert szervezetüknek nincs elég zsírtartaléka a terhesség kihordásához, így ciklusuk leáll.
  • Pajzsmirigybetegségek: Mind a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis), mind a túlműködése (hipertireózis) okozhat menstruációs zavarokat.
  • Elhízás: nagyfokú elhízásban a zsírsejtek hormontermelése megzavarhatja a menstruációs ciklust.

 

Hogyan diagnosztizálják az amenorrhoét?
A betegség elmondás alapján diagnosztizálható, a vizsgálatok a háttérben meglévő kóros állapotok felderítésére irányulnak. Ezek a vizsgálatok sokfélék lehetnek, kezdve a nőgyógyászati vizsgálattól a vérvizsgálatokon át egészen a képalkotó eljárásokig.

 

Hogyan kezelik az amenorrhoét?
A kezelés minden esetben egyénre szabott, és a kezelőorvos határozza meg. Leggyakrabban tabletta formájában alkalmaznak nemi hormonokat, hogy az ovulációt kiváltsák. A huzamos ideig elmaradó menstruáció fokozott kockázatot jelent a méh rákos elváltozásaival szemben.

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!