A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

Atópiás dermatitis - Ekcéma

 

Mi az az atópiás dermatitis illetve ekcéma?
Az atópiás dermatitis egy allergiás bőrbetegség, ami leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kezdődik és általában eltart a serdülőkorig. Az atópiás bőr száraz, berepedezett, viszkető és kipirosodott. Statisztikai adatok szerint az atópiás szülők gyermekeinél nagyobb eséllyel alakul ki atópiás dermatitis, mint a többi gyermeknél. Különböző ingerek ronthatják az atópiás állapotot, pl. stressz, egyéb allergiák, vagy az izzadás.

 

Mik az atópiás dermatitis tünetei?

 • száraz, repedezett bőr
 • apró hólyagok bennük víztiszta folyadékkal, amik dörzsölésre megnyílnak
 • piros, duzzadt bőr
 • krónikus esetben a bőr megvastagszik és megkeményedik

Az érintett bőrterület az életkorral előrehaladva változik. Csecsemőkben és kisgyermekekben leginkább az arc, a könyök és a térd feletti területek érintettek, nagyobb gyermekekben és felnőttekben a tenyerek, a kézhát, és jellemzően a térdhajlat érintett. Túlzott dörzsölés és vakarás a bőr kisebesedését és felülfertőződését okozhatja. Némely betegnek egy-egy fellángolása van összesen, másoknak a bőrtünetek egész felnőttkorukig folyamatosan jelen vannak.

 

Hogyan diagnosztizáljuk az atópiás dermatitist?
Az atópiás dermatitis viszonylag gyakori betegség, egyes becslések szerint a csecsemők 10%-a szenved ettől az állapottól. A diagnózis könnyedén felállítható a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján. A háttérben megbújó okok kiderítésére végezhető allergiateszt (bőrpróba, úgynevezett Prick-teszt, vagy vérvizsgálat - csescemőkorban ezek a vizsgálatok nehezen vagy egyáltalán nem végezhetők el és nagyon kevéssé informatívak).

 

Mi az atópiás dermatitis kezelése?
Az atópiás dermatitis egyetlen oki kezelése lehet, ha sikerül azonosítani a kiváltó allergént (pl. tehéntej vagy tojásfehérje) és a szülők meg tudják oldani szigorú diétát. Amennyiben az allergén teljes elkerülése nem lehetséges (pl. háziporatka) akkor a kontaktus lehető legalaposabb kerülése szükséges. Újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos ételallergiák esetén a szigorú diéta helyett hosszabb távon kedvezőbb eredményt ad, ha az adott allergénnel kis mennyiségben mégis találkozik a gyermek - ebben az esetben allergén-tolerancia kialakulására számítunk. A betegség tüneti kezelésének fontos elemei a következők:

 • az irritáló tényezők, illetve a (kimutatott, vagy gyanított) allegének kerülése
 • a bőr gyakoribb tisztítása nem szárító hatású szerekkel
 • hidratáló és zsíros/olajos testápolók használata (hypoallergén, de legjobb a patikai készítmény)
 • a gyermek körmeinek rövidre vágása (hogy a vakarással ne sérthesse fel a bőrét)
 • a gyermeket nem szabad túlöltöztetni (az izzadás rontja a tüneteket)

Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A használatos gyógyszerek három csoportba sorolhatók:

 • Antihisztaminok: A viszketést csökkenthetik.
 • Szteroidos kenőcsök: A leghatékonyabban szüntetik meg a tüneteket, hosszú távú használatuk csak orvos kifejezett javaslatára történhet: A szteroidos kenőccsel kezelt bőrfelületet nem érheti direkt napsugárzás.
 • Antibiotikumok: A bakteriális felülfertőződések kezelésére.

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!