A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

1-es Típusú Diabétesz / Cukorbetegség


Mi az 1-es típusú diabétesz / cukorbetegség?
Gyermekekben a leggyakoribb krónikus betegség az 1-es típusú diabétesz. Korábban ezt a kórképet több elnevezéssel is illették (pl. diabétesz mellitus, fiatalkori dibétesz vagy inzulin-dependens diabétesz). A betegség lényege, hogy a szervezet nem termel megfelelő mennyiségű inzulin nevű hormont, ezért a bélrendszerből a vérbe felszívódott cukor (a sejtek alapvető tápanyaga) nem tud továbbjutni a vérből a sejtekbe. Az inzulinhiány eredményeként a vérben megemelkedik a cukorszint, de a sejtek éheznek (részletesen lásd a diabétesz - áttekintés részben).

 

Hogyan alakul ki az 1-es típusú diabétesz?
Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, pontos kiváltó oka a mai napig nem ismert. A betegség családi halmozódást mutat, ami azt jelenti, hogy bizonyos genetikai együttállás kedvez a betegség kialakulásának, míg más nem. Valószínűnek tűnik, hogy az autoimmun folyamat kiváltásához valamilyen külső, környezeti inger kell. Egyes feltételezések szerint ez a külső inger valamiféle (légúti) vírusfertőzés.

 

Mi az hogy "autoimmun folyamat"?
Autoimmun folyamatnak nevezzük azokat a folyamatokat, amikor a szervezet immunrendszere "saját maga ellen fordul". Az immunrendszer alapvető feladata ugyanis, hogy a szervezetbe kerülő idegen, kórokozó baktériumokkal vagy vírusokkal szembeszálljon, azokat elpusztítsa. Autoimmunitás esetén az immunredszer felismerési mechanizmusába hiba csúszik, azaz attól a pillanattól kezdve a szervezet valamely saját sejttípusát idegennek ismeri fel, és ennek megfelelően azokat a sejteket elpusztítja vagy működésüket jelentősen károsítja.

  

Mik az 1-es típusú diabétesz tünetei?
1-es típusú diabétesz esetén az autoimmun folyamat időben jóval korábban elkezdődik, mint ahogy a tünetek megjelennek. A korai tünetek felső légúti vírusfertőzés tüneteihez hasonlíthatnak, de sokszor hirtelen, drámai tünetekkel jelentkezik a betegség.

 • fokozott folyadékfogyasztás (erős szomjúságérzés)
 • fokozott táplálékfogyasztás, ennek ellenére testsúlycsökkenés
 • fokozott vizeletürítés
 • hányinger, hányás
 • hasi fájdalom
 • látászavar
 • fáredékonyság, irritabilitás
 • cukor a vizeletben
 • magas vércukorszint
 • tudatzavar, kóma

 

Az 1-es típusú diabétesz kezelése
Mivel sajnálatos módon a betegség pontos kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük, oki kezelés egyelőre nem lehetséges. Ennek ellenére a betegség alatt zajló kóros folyamatokat olyan alaposan ismerjük, hogy a betegség nagyon jól kontrollálható és karban tartható. Az inzulintermelő sejtek elpusztulása után a betegnek élete végéig kívülről kell bejuttatni az inzulint. A mai modern inzulinkészítmények és adagolási formák mellett a jól kezelt cukorbeteg gyermekek életkilátásai lényegében nem rosszabbak egészséges társaikénál. A gyermekek kezelésében fontos szerepet játszik a pszichés vezetés, ebben a családnak és a szakpszichológusoknak elengedhetetlen szerepe van.
A kezelés három fő eleme:

 • megfelelő szénhidrátbevitel: gondosan kiszámított és időben pontosan elosztott étkezések, melyek napi rendszer szerint ismétlődnek.
 • inzulinkezelés: egyelőre bőr alatti injekció formájában adható, naponta többször (2-5 alkalommal). Sok esetben - főleg gyermekkorban - folyamatos inzulinpumpa is alkalmazható. (kísérletek folynak inzulintapasz és orrspray alkalmazhatóságával kapcsolatban, de egyelőre úgy látszik, hogy ezek a módszerek nem lesznek megfelelőek gyermekgyógyászati alkalmazásra).
 • életmódváltás: nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres napirendet, mert az inzulin adagolása és az étkezés időben szorosan egymáshoz rendeltek. A testedzés nagyban megváltoztatja a szénhidrátháztartást, ezért a gyermeknek nagyon fontos a rendszeres és mindig egyforma fizikai terhelés, hogy a megváltozott igényeket az inzulin adagolásával és az étkezéssel előre tervezni lehessen.

 

Milyen akut szövődményei lehetnek az 1-es típusú diabétesznek?
Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermeket hirtelen kialakuló rosszullét lehetősége is veszélyezteti. Ezekre mind a szülőknek, mind a gyermekeknek a figyelmét fel kell hívni, a betegeket és a hozzátartozókat ezek ellátására ki kell oktatni (igen hasznos volna, ha például a nevelők is - óvoda, iskolapedagógusok - legalább ezekkel az alapvető folyamatokkal tisztában volnának).

 • hypoglikaemia: alacsony vércukorszint, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.
  Teendő: azonnali szénhidrátadás (tej, alma, cukros víz), vagy glucagon injekció beadása.
 • hyperglikaemia: magas vércukorszint, tünete általában nincs, de a szervezetet hosszú távon károsítja.
  Teendő: mérsékelt testmozgás, csökkentett szénhidrátbevitel, illetve megemelt inzulindózis, esetleg soron kívüli korreckiós inzulindózis beadása.
 • ketoacidózisos kóma: nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegek szövődménye, a vércukorszint általában magas, a beteg tudata zavart, vagy eszméletlen.
  Teendő: azonnali orvosi segítség kérése

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!