A betegségek listája a felső menüsoron található nagyító ikonra kattintva kereshető is.

Mastoiditis / Fültőmirigy-gyulladás


Mi a mastoiditis?
A mastoiditis a koponyacsont fülkagyló mögötti részén elhelyezkedő egyik nyúlványának (processus mastoideus) a gyulladásos megbetegedése. A processus mastoideus (csecsnyúlvány) levegőt tartalmazó kamrákból áll, és ürege a középfül üregével közlekedik. A mastoiditis lehet enyhe lefolyású, de mindig magában hordozza a súlyos - akár életveszélyes - szövődmények kialakulásának lehetőségét is. A mastoiditis leggyakrabban nem önálló betegség, hanem a középfülgyulladás szövődményeként alakul ki.

 

Mi okozza a mastoiditist?
A mastoiditis leggyakrabban a középfül bakteriális gyulladásának továbbterjedéseként jön létre. A mastoiditis kialakulása előtt néhány nappal a gyermeknek már rendszerint akut középfülgyulladása zajlik, vagy rendszeresen visszatérő (már-már krónikus) középfülgyulladásai vannak. A mastoiditist sokféle baktérium okozhatja.

 

Mik a mastoiditis tünetei?

 • a fül mögötti terület fájdalmas duzzanata
 • a fülkagyló "eláll" és duzzadt
 • néhány nappal korábbi középfülgyulladás
 • magas láz, ingerlékenység
 • fülfolyás
 • a fül mögötti csontnyúlvány duzzadt, fájdalmas, fölötte a bőr kipirult lehet

 

Hogyan diagnosztizálható a mastoiditis?
A betegség biztos diagnózisához fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Ezen vizsgálat során a fülész egy kis tölcsér segítségével megnézi a dobhártyákat, belenéz az orrba és a torokba is. A fizikális vizsgálat kiegészíthető még a következő vizsgálatokkal is:

 • vérvizsgálatok
 • koponya röntgen
 • fülváladék bakteriológiai vizsgálata

Amennyiben felmerül komolyabb szövődmény lehetősége is, további vizsgálatok válhatnak szükségessé:

 • koponya CT vagy MRI
 • lumbálpunkció - mintavétel a gerincvelői folyadékból laboratóriumi vizsgálatra

 

A mastoiditis kezelése
A részletes fülészeti vizsgálat után, amennyiben a mastoiditis diagnózisa felállítható, a gyermek kórházi felvétele szükséges. A beteg az antibiotikumot vénás formában kapja, és szükségessé válhat a dobhártya felszúrása (hogy a gennyes váladék ürülését elősegítsük). Előrehaladottabb esetekben elkerülhetetlen a gyulladt rész műtéti feltárása és a csontos üreg kitisztítása.

 

Milyen szövődménye lehet a mastoiditisnek?
Ha a gyulladást nem sikerül időben megfékezni, a kórokozó baktériumok továbbterjednek a köponti idegrendszer felé, ahol életet veszélyeztető betegségeket okozhatnak (meningitis - agyhártyagyulladás, vagy agytályog).
A mastoiditis korai és megfelelő kezelésével ezek a szövődmények elkerülhetők.

 

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt. A gyógyszerekkel kapcsolatban mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát, gyógyszerészét!