A vírus 
A koronavírusok lipidburokkal rendelkező, egyszálú RNS vírusok. Embert és számos állatfajt képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket. A koronavírusok zoonozisok, ami azt jelenti, hogy képesek állatról emberre terjedni. Jelenleg hét koronavírusról tudjuk, hogy képes embereket megfertőzni, ezek közül négy általában enyhe vagy mérsékelten súlyos felső légúti tüneteket okoz, míg a MERS-CoV, és a SARS-CoV súlyos, akár életveszélyes légúti megbetegedéseket is tud okozni. (A SARS-CoV okozta megbetegedéseket a 2003. évi járványügyi intézkedések felszámolták.)

Mitől új az új típusú koronavírus?
A kínai Wuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében egy olyan típusú koronavírust azonosítottak, amely a közelmúltban tett szert arra a képességre, hogy embert is megfertőzzön. Ezt a vírust SARS-Cov2-nek nevezték el, az általa okozott betegséget pedig COVID-19-nek. Az újdonság tehát abban rejlik, hogy ez a vírus korábban emberi megbetegedést nem tudott okozni.

Miért fontos mindezt tudni? Mi következik ebből?

  1. A „lipidburok” nem fokozott védelmet, hanem éppen sérülékenységet jelent: a koronavírus a legegyszerűbb zsíroldótól, a szappantól is elpusztul, a fertőtlenítőszerektől meg pláne.
  2. Az „új típusú koronavírus” elnevezés nem jelenti azt, hogy valami veszélyes újfajta megbetegedéssel állunk szemben. Az esetek túlnyomó többségében enyhe nátha zajlik, amivel (nagyon helyesen) nem kell orvoshoz fordulni. A súlyos eset tüdőgyulladást jelent, ami adott esetben igényelhet kórházi kezelést is (és mint minden tüdőgyulladás, ritkán halálos kimenetelű is lehet).
  3. A vírus „új típusú”, korábban embert még nem fertőzött meg, vagyis az emberiség összes tagja számára ismeretlen, ami azt jelenti, hogy a vírus gyors elterjedésére is számítanunk kell. Ha egyszerre nagyon sokan megfertőződnének, akkor a kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladásos esetek száma is rövid idő alatt emelkedne meg, ami az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését okozná. A biztonságos ellátás fenntartása érdekében szükséges a karantén-intézkedések bevezetése, hogy a vírus terjedését lassítani lehessen, hogy mire megbetegszik a következő tüdőgyulladásos paciens, addigra az előző már meggyógyulhasson.

Akkor most érdemes élelmiszert vagy egyebeket felhalmozni?
Alapvetően nem. Még heves járvány esetében sem kell arra számítani, hogy áruhiány lép fel, mert az áruszállítás és az alapvető szükségleti cikkek termelése biztonságosan megoldható járvány alatt is. 

A félelem ellen legjobb megoldás a cselekvés - Mit tegyek?
Mivel a súlyos lefolyású betegség elsősorban az időseket érinti, nagyon fontos, hogy az idős és egyedül élő ismerőseinket, szomszédainkat járványveszély esetén ne engedjük tömeges helyre, a bevásárlást és az ügyintézést végezzük el helyettük. Ha ezt megtesszük, életeket mentünk meg. 

(folyt. köv.)


Üdvözlettel,
Dr. Vaszil László