A most következő 1-2 hét nagy jelentőségű lesz abból a szempontból, hogy el fog dőlni, hogy a járvány nálunk is kirobban-e úgy, mint Olaszországban vagy sikerül-e kontroll alatt tartanunk a folyamatokat, mint a többi európai országban. 

A már meghozott járványügyi intézkedéseket - legyen az országos hatóság által kiadott, vagy helyi intézmények által saját hatáskörben meghozott rendelkezés - mindannyiunknak szigorúan be kell tartani. Ezek az intézkedések a járvány megelőzésére és lassítására szolgálnak - ha nálunk is kialakul az olaszországihoz hasonló helyzet, akkor ezeknek az intézkedéseknek már nem lesz értelme.
A járványok elleni küzdelemben az a kulcskérdés, hogy melyik előzi a másikat: a vírus terjedése vagy a járványügyi intézkedések.

A kerepesi óvodákban jogos és arányos intézkedéseket vezettek be, mindenkit kérek, hogy ezt fogadja el és legyen türelemmel. Az óvodai kézfertőtlenítő hivatalos biztonsági adatlappal rendelkező  készítmény, néhány csoport (szülői kérésre) évek óta probléma nélkül használja ezt a kézmosószert. Az óvodás korosztályban, közösségi helyzetben (25 gyerek / 1 óvodapedagógus) nem elvárható és nem kivitelezhető az az alaposságú kézmosás, amely elégséges lenne a kórokozókkal szemben, ezért szükséges a fertőtlenítő szappan használata. Aki azt tapasztalja, hogy ettől a készítménytől a gyermek bőre kiszárad, berepedezik, az használjon délutánonként és éjszakára zsíros alapú testápoló krémet. 

Az eddigi adatok alapján úgy néz ki, hogy a gyermekekben zajló súlyos COVID-19 betegség valóban extrém ritka. Az óvodai óvintézkedésekre nem elsősorban a gyermekek érdekében van szükség, hanem a nagyszülők védelme miatt. Általános járványügyi tapasztalat, hogy a cseppfertőzéssel terjedő betegségeket a gyermekek terjesztik, ők viszik haza a nagyszülőknek a kórokozókat. 

Levelemhez csatolom az alapos kézmosásról szóló tájékoztató plakátot és egy rövid videót, ahol ezt be is mutatja egy szakember: https://youtu.be/vMmjosDemwg 
Ráadásnak egy gyerekdal, amit kézmosás közben otthon énekelhetünk a gyermekekkel együtt: https://youtu.be/KbkJYkMMwWg


Vissza