E-recept kiváltás
A felhőbe felküldött e-receptek papír nélkül is kiválthatók (a beteg TAJ száma kell csak hozzá), de e-receptet magisztrális készítményből (amit a gyógyszertárak készítenek el, pl a BCS popsikenőcs) nem lehet e-receptet írni, azokhoz továbbra is kell a papír. Ezeket a szokott módon, továbbra is átvisszük a Tölgyfa gyógyszertárba.

Az IBUPROFENnel kapcsolatban
Nincs tudományosan alátámasztott alapja annak az információnak, hogy az ibuprofen (Nurofen) alkalmazása rontaná a koronavírusos betegek állapotát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezzel kapcsolatos közleménye itt olvasható.

Frissített eljárásrend
A frissített eljárásrend szerint a koronavírus fertőzés gyanúja esetén a háziorvosnak értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot, akik - ha a technikai feltételek adottak lesznek - kiszállnak a beteg lakására, leveszik a váladékmintákat (orr- és torokváladék), majd elszállítják a mintát a laborba tesztelésre, a betegnek pedig otthon kell maradnia. Az eddigiekhez képest ez két újdonságot jelent:
- mostantól nem csak kontaktokat fognak tesztelni, hanem gyanús betegeket is,
nem kell kórházi karanténba menni a gyanús betegnek (kórházba csak akkor kell menni, ha a betegség súlyossága miatt ez elkerülhetetlen). 
Fontos, hogy a betegség otthoni kezelésének szempontjából nincs jelentősége a teszt eredményének, vagyis a koronavírus-fertőzött beteg is ugyan azt a tüneti kezelést kell, hogy kapja, mint a bármelyik másik légúti vírussal megfertőződött beteg. A betegség lefolyása nem a teszt elvégzésétől vagy el nem végzésétől függ. 

Figyeljünk egymásra a gyógyszerek kiváltásánál is
Kerüljük a fölösleges gyógyszerfelhalmozást, mert nagy valószínűséggel nem lesz rá szükségünk és a fölösleges felhalmozással átmeneti gyógyszerellátási hiányokat generálunk. A fölöslegesen felhalmozott gyógyszerek meg előbb-utóbb lejárnak és a kukában végzik. 


Megváltozott pénteki rendelési idő
Március 20-tól a péntekenként 12-15 óráig lesznek a rendelések.


Köszönöm mindenkinek a fegyelmezettséget, a türelmet és a szabályok betartását.

 

Vissza