Érdemes-e minden gyermekeket beoltani influenza ellen az idei szezonban?
Rövid válasz: igen
Részletesen: A korábbi években számos kutatás vizsgálta az influenza elleni védőoltás egyéb légúti betegségekre gyakorolt hatását, és ezen vizsgálatok összegzése alapján nagyon valószínű, hogy az influenza elleni oltás valamilyen módon csökkenti az egyéb vírusfertőzések előfordulásának az esélyét. Eddig egyetlen brazil kutatás vizsgálta konkrétan az idei influenza vakcina és a covid betegség közötti összefüggést, és azt találta, hogy az influenza ellen beoltott embereknek valóban csökkent az esélye arra, hogy covid betegség miatt meghaljanak, vagy lélegeztetőgépre kerüljenek. Fontos, hogy az influenza elleni védőoltás nem véd a koronavírussal való megfertőződéstől, de a súlyos lefolyású covid betegség esélyét csökkenti.
Összefoglalva: A rendelkezésre álló adatok alapján biztosnak tűnik, hogy az influenza elleni védőoltás csökkenti a súlyos lefolyású covid betegség előfordulásának esélyét, ezért az idei szezonban érdemes még az egészséges gyermekeket is beoltani influenza ellen. A súlyos lefolyású covid betegség előfordulása az életkor előrehaladtával gyakrabbá válik, ezért az influenza elleni védőoltás beadása is egyre fontosabb ezekben a korosztályokban (míg gyerekeknél „érdemes beadni”, 30 évtől fölfelé már „mindenképpen be kell adni” erősségű a javaslat).

Milyen influenza elleni oltóanyag lesz elérhető?
Két különböző gyártástechnológiával készül ma influenza-vakcina. Mindkét típusú oltóanyag elölt vírusokat tartalmaz (tehát az influenza betegséget egyik oltóanyagtól sem lehet elkapni), de az egyik oltóanyagban egész vírusok vannak (három féle), a másikban a vírusok ketté vannak hasítva, és a hasított vakcinák nem három, hanem négy különböző típusú influenzavírust tartalmaznak. A vakcinák között az influenza elleni védőhatás és a mellékhatások tekintetében nincs különbség, de a hasított vakcinák kevesebb oltási reakciót okoznak (vagyis könnyebb elviselni ezeket a vakcinákat).

Mikortól lesz elérhető az influenza elleni oltóanyag?
Október közepétől a patikákban megvásárolható lesz a hasított vakcina kb. 4-5000 Ft-os áron (Vaxigrip Tetra), és a kormányzati kommunikáció szerint szintén ekkortól ingyenesen lesz elérhető az egész vírust tartalmazó vakcina.

Hogyan lehet beadatni az influenza elleni védőoltást?
Az ingyenes vakcinák -amint megérkeznek-, a rendelőmben lesznek, és a készlet erejéig érkezési sorrendben fogom beoltani a gyerekeket (kivéve a krónikus betegeket, ők elsőbbséget élveznek). A fizetős vakcinát receptre lehet majd kiváltani a gyógyszertárakban. 9 éves kor alatt, abban az esetben, ha korábban a gyermek még nem kapott influenza elleni védőoltást, két adag beadása szükséges, egyéb esetben csak egy.