Az aktuális helyzet miatt a koronavírus morzsák XIX. részét is el kellett készítenem:


Tényleg megint mindent le kell zárni?
Igen. Jelenleg a járványhelyzet három okból is aggasztó.
  1) A járvány harmadik hulláma váratlanul korán érkezett, és az eddigi ismereteink alapján megmagyarázhatatlanul meredeken emelkedik a megbetegedések száma. Az első hullámra nem voltunk felkészülve (sem a lakosság, sem az orvosok), és minden ember specifikus immunvédettség nélkül került szembe a vírussal, vagyis nem volt meglepő, hogy a járvány terjedni kezdett. Miután bevezettük a korlátozó intézkedéseket (amit az emberek be is tartottak), az első hullámot sikerült elfojtani. Következett a nyár, a fegyelem jelentősen lazult, mindenki elment szabadságra – megint csak nem volt meglepő, hogy nyár végére elindult a második hullám. A második hullám indulása után bevezetett mérsékelt korlátozások (amiket az emberek nagy többsége szintén betartott) elégségesek voltak ahhoz, hogy az egészségügy talpon maradjon és a friss megbetegedések száma is lassan csökkenni kezdett. A harmadik hullám ezek után úgy következett be, hogy nem változtattunk a korlátozásokon és az emberek fegyelme sem lazult lényegesen – vagyis a körülmények nem változtak, a betegség ennek ellenére minden eddiginél agresszívebben kezdett terjedni. Ezt csak azzal lehet magyarázni, hogy a vírus lett az eddiginél is veszélyesebb
  2) Eddig azt lehetett mondani, hogy 45 éves életkor alatt a COVID nem igazán veszélyes. A legfrissebb statisztikai adatok egyre inkább azt mutatják, hogy ez a továbbiakban már nem igaz. Egyre több fiatalabb ember betegszik meg (akár 20 év alattiak is), és halálos áldozatok közülük is egyre nagyobb arányban fordulnak elő.
  3) Ha a napi megbetegedések számát nem sikerül lejjebb szorítani, akkor kb. két hét múlva az intenzív osztályok elérik maximális kapacitásukat és nem fog jutni minden súlyos betegnek megfelelő szintű ellátás.

Összefoglalva: A járvány harmadik hullámának drámai felfutását a vírus fertőzőképességének fokozódása okozza, ráadásul a megbetegedések egyre fiatalabb korban és egyre súlyosabb formában zajlanak. Ha most nem tartjuk be a szigorodó szabályokat, akkor rövid időn belül azért fognak meghalni betegek, mert nem jut majd nekik megfelelő szintű ellátás. Más megfogalmazásban: aki most nem tartja be a szigorú szabályokat, az olyan emberek halálát fogja okozni, akiket meg lehetett volna gyógyítani. 

Mi lesz a háziorvosi rendelésekkel?
Az alapellátás egyelőre változatlan formában működik tovább:
  1) Be lehet jönni a rendelőbe, de előtte telefonálni kell (Figyelem: a vonalas telefon nagyon sokszor nem működik!)
  2) A kötelező/választható védőoltások normál rendben folytatódnak, nem kell halasztani őket
  3) Minden beteget kötelező megvizsgálni – amennyiben az állapota ezt indokolja (még a bizonyítottan COVID pozitív betegeket is!). A személyes vizsgálat indokoltságát az orvosnak kell eldöntenie az előzetes telefonos egyeztetés alapján.

Változtak-e a karantén szabályok?
A napok számát és a számolás módját tekintve nem. Csak annyi változás történt, hogy akit már beoltottak, vagy bizonyítottan átesett a COVID betegségen, annak nem kell karanténba vonulnia. 

Ismét az oltásokról
Szomorú és egyben felháborító, hogy egy tisztán orvosszakmai kérdésre rátelepszik a politika – nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Teljes biztonsággal kijelenthető, hogy minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos és hatékony, és bármelyikkel be lehet oltatni magunkat. A járványhelyzet megváltozása egyre fontosabbá teszi, hogy mindenki – a fiatalok is! – beoltassák magukat. A modern kor történelmében soha nem fordult még elő olyan fertőző betegség, amit utcán/boltban/buszon/bárhol bárki elkaphat és a halálozása 3.5% Összehasonlításképp: az influenza halálozási aránya az 50 év alatti korosztályban 0,03% ÉS létezik ellene hatékony gyógyszer - a COVID tehát több mint 100x halálosabb az influenzánál és egyelőre nem létezik ellene hatékony gyógyszer. Nagyon kérek mindenki, hogy ezeket megfontolva döntsön az oltás beadatásáról.

Két jó hír a végére:
  1) A mintavételi kapacitás egyelőre jól bírja a megnövekedett terhelést, nem tapasztaltam fennakadást a legutóbbi napokban sem.
  2) A háziorvosi bérrendezést és az alapellátás átalakítását tartalmazó rendelet is megszületett. Örömmel számolok be róla, hogy a jogszabály megfelelően méltányos és kifejezetten jó irányt szab az átalakításnak. Hálás köszönet érte!

A korábbi koronavírus morzsák a vaszildoktor.hu/koronavirus oldalon olvashatóak.