Megnyílt az oltásra az időpontfogalalási lehetőség!

A mai naptól (2021. április 23.) bármely 18 év feletti magyar állampolgár foglalhat magának oltási időpontot a Népegészségügyi Központ honlapján: www.eeszt.gov.hu A foglalás menetét ez a rövid videó elmagyarázza. Az időpontfoglaláshoz nem szükséges ügyfélkapuval rendelkezni.

Amit a 18 év alattiak oltási lehetőségéről eddig tudni lehet
Jelen pillanatban a 16 év alattiaknak még nincs lehetősége az oltás felvételére, a 16-17 évesek oltása pedig egyelőre "szürke zónába" esik. A szürke zóna abból adódik, hogy egyelőre a magyar hatóság (az Országos Gyógyszerészeti Intézet) még nem engedélyezett egyetlen COVID elleni vakcinát sem a 18 év alattiak számára. Az amerikai-német Pfizer/BioNTech cég ugyanakkor már lefuttatta a 16-17 éves korosztályban a hatékonysági és biztonságossági vizsgálatokat, és megállapították, hogy a vakcinájuk ebben a korosztályban is kíválóan működik és biztonságos, ezért már beleírták a gyógyszerfelhasználási utasításba, hogy a vakcinájuk alkalmazható a 16-17 évesek oltására (és az EU így is törzskönyvezte a vakcinát). Tehát a gyártó által már bizonyított, hogy az oltóanyag használható ebben a korosztályban, de a magyar jogszabályok egyelőre még nem teszik ezt lehetővé. Ez az átmeneti állapot néhány hétig várhatóan még fennáll, de utána már nem lesz akadálya az oltásnak (sőt a cég már vizsgálja a 12-15 éves korosztályt is).
Addig is azt javaslom, hogy a 16-17 éves gyerekeket mielőbb regisztrálják az oltásra vakcinainfo.gov.hu oldalon. Amennyiben valaki már április 15.-e előtt regisztrálta a gyermeket, akkor ellenőrizze a vakcinareg.neak.gov.hu oldalon, hogy szerepel-e a gyermeke az adatbázisban, mert ha nem, akkor újra kell regisztrálni (ebben az esetben egy új email címet is meg kell majd adni, ami különbözik a korábban használt email-től).  


A korábbi koronavírus morzsák a vaszildoktor.hu/koronavirus oldalon olvashatóak.