A 12-18 évesek COVID elleni oltásáról


Néhány hete megnyílt a lehetőség a 12-18 éves korosztály COVID elleni oltására is. Ez a korcsoport hazánkban egyelőre csak a Pfizer cég által gyártott mRNS alapú oltóanyagot kaphatja. Annak érdekében, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni gyermekük oltását illetően, a következő szempontokat ajánlom megfontolásra:
  1) Ahhoz, hogy valóban kialakuljon megbízható nyájimmunitás, nagyon úgy tűnik, hogy a gyermekek beoltása is szükséges lenne.
  2) Átlagos, egészséges gyermeknél a COVID ezidáig nem okozott súlyos megbetegedéseket (egyik mutáció sem volt kifejezetten veszélyes a gyermekekre). Ennek a megfigyelésnek a hátterében az áll, hogy ez a koronavírus a kiserek károsításával, illetve az immunrendszer túlpörgetésével végzi az igazi pusztítást a betegek szervezetében. Gyermekkorban (amíg a testi növekedés még tart), a kiserek sokkal nagyobb mértékű regenerációra képesek, mint a felnőttekben, és úgy néz ki, hogy az immunrendszer túlpörgetése is csak igen ritkán fordul elő ebben a korcsoportban.
  3)Az mRNS vakcinák 18 éves kor alatt statisztikailag kimutatható mértékben szívizomgyulladást okoznak, amennyiben mindkét dózist megkapják a gyermekek. Ennek okát egyelőre nem ismerjük (valószínűleg a vakcina vivőanyaga okozza ezt a reakciót). Intenzív kutatások zajlanak ebben a témában, és előbb-utóbb biztosan meglesz erre a problémára is a válasz és a megoldás. Az eddig regisztrált szívizomgyulladásos esetek enyhe lefolyásúak voltak.
  4)Az elmúlt 4 hónap amerikai statisztikái alapján ismert, hogy 100.000 kimutatott COVID fertőzött gyermek közül átlagosan 1 került kórházba, míg 100.000 mRNS oltást (mindkét dózisát) felvevő gyermek közül átlagosan 6 esetben alakult ki (enyhe) szívizomgyulladás. 
A mérleg tehát egyelőre úgy néz ki, hogy egy átlagos, egészséges 18 év alatti gyermek esetében, konkrétan az adott beoltott gyermekre nézve nagyobb kockázatot jelent a jelenleg rendelkezésre álló mRNS vakcina mindkét dózisának beadása, mint maga a COVID betegség. Szubjektív véleményem szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben biztonságosabb stratégia az összes elérhető felnőtt beoltása, mint a nyájimmunitás elérése a gyermekek beoltásával. Fontos, hogy ez a mérlegelés kizárólag alapbetegség nélküli, egészséges gyermekekre, a jelenlegi járványügyi helyzet mellett és a jelenleg elérhető mRNS vakcinára vonatkozik, ezért semmiképpen nem tekinthető végleges álláspontnak. Kérek mindenkit aki úgy dönt, hogy egyelőre a gyermekét nem oltatja be COVID ellen, önmagát és az összes felnőtt családtagját feltétlenül oltassa be, különben nem fogjuk tudni elkerülni az újabb halálos áldozatokat szedő COVID megbetegedéseket és az ellátórendszer túlterhelődését okozó ismételt járványhullámokat. Magyarországon jól állunk az átoltottsággal, de még nem elég jól - ahhoz, hogy ismét biztonságban élhessünk, legalább 6,5-7 millió beoltott emberre lenne szükségünk.