A 12-18 évesek COVID elleni oltásáról - újratöltve


A növekvő mennyiségű tudományos adat ellenére az egészséges gyermekek covid elleni védőoltásának beadásával kapcsolatban a kép nem lett tisztább, sőt bizonyos értelemben csak homályosabb. Konkrét és megbízható adat továbbra sem áll rendelkezésünkre, és amiről eddig eddig azt hittük, hogy biztos, az is nagyrészt bizonytalanná vált (több tudományos publikációt is visszavontak már). Vissza kell nyúlnunk a korábbi és megbízhatónak bizonyult alapismereteinkhez - amik az elvárhatónál sajnos jóval kevésbé konkrétak:
1) A járvány terjedésének megfékezéséhez és a felnőttek védelme érdekében nagyon fontos lenne a gyerekeket is beoltani.
2) A covid betegség egészséges gyermekben nem okoz súlyos lefolyású megbetegedéseket (de a testi növekedés befejezte után bárki, alapbetegség nélkül is meghalhat covid betegségben).
3) Egészséges gyermekben is előfordulhatnak a betegség következtében covid-szövődmények, long-covid szindróma vagy post-covid komplikációk - ezeknek a kezelését és hosszú távú kimenetelét még nem ismerjük.
4) A gyermekeknek adható mRNS oltások esetleges szövődményei (ha vannak) egyelőre ismeretlenek.
5) A védőoltások kifejlesztése és tömeges bevezetése az emberiség egész eddigi történelmének második legtöbb életet megmentő felfedezése (az első a tiszta ivóvíz biztosítása volt)

Akkor most oltsuk az egészséges gyerekeket vagy sem? 
Tudományosan megalapozott és 100%-ban megbízható igen-nem választ jelen pillanatban nem tudok adni. Fenti szempontokat mérlegelve ki-ki saját maga döntésre juthat, orvosként nem tudom azt mondani, hogy az egyik döntés jó, a másik meg rossz. Segítség lehet a döntésben a körülmények mérlegelése, pl. ha van a családban oltatlan felnőtt, vagy a gyermek aktívan csapat-sportol, vagy külföldi utazást terveznek, vagy a gyermek maga szeretné felvenni az oltást, akkor mindenképpen érdemes az oltás mellett dönteni

Egy biztos infó: 18 év felett mindenkinek érdemes felvennie az oltást - akár a harmadikat is!
18 év felett a covid betegség teljesen egészséges emberek haláláért felelős, ez nem kamu, hanem tapasztalati tény! Azok az oltottak, akiknek még van megfelelő mértékű ellenanyag-szintjük, elhanyagolható arányban szenvednek csak el súlyos lefolyású vagy halálos kimenetelű covid betegséget.

És miért nem lett tisztább a kép a gyerekeket illetően?
Az utóbbi 5-10 évben a hamisított tudományos kutatások aránya az orvostudomány területén elképesztő mértékben megemelkedett. Évente kb. 2 millió orvosi tudományos cikket publikálnak világszerte, és mértékadó becslések szerint minden 5 kutatásból 1 hamisított adatokat használ, vagy akár az egész kutatás lehet hamisított. Ez az arány a covid betegséggel foglalkozó kutatások között 3:1-re romlott le, vagyis 3 covid betegséggel foglalkozó kutatás közül egy nagy valószínűséggel hamisított. Jelen pillanatban a tudományos folyóiratok és a publikációkat olvasó orvosok nem rendelkeznek olyan módszertannal, amivel a szándékosan hamisított kutatásokat ki tudnák szűrni a megbízhatóak közül. Mindezek mellett a covid kapcsán a politika is olyan mértékű nyomást gyakorol a tudományra, ami eddig ismeretlen volt számunkra. A pándémia miatti vészhelyzet olyan körülményeket teremtett, ahol az aktuálisan hatalmon lévők gyakorlatilag kérdés nélkül vezethetnek be komoly jogkorlátozásokat az állampolgárokkal szemben, illetve a demokrácia játékszabályait megkerülve hozhatnak nagy horderejű döntéseket (ennek főként a nálunk gazdagabb és régebb óta demokratikus berendezkedésű országokban van igen kifejezett hatása). A gyógyszerlobbi profitorientált érdekérvényesítő képességét már megszoktuk és ismerjük, de kétségtelen, hogy a pándémia ennek a folyamatnak is új lendületet adott. Egy példával illusztrálva: A gyerekeknek beadott mRNS vakcinák után megemelkedett szívizomgyulladásos esetekről beszámoló cikket a publikáló folyóirat indoklás nélkül visszavonta. Ez szokatlan jelenség, mert a visszavonás okát általában közli az újság (pl. hibás statisztikai feldolgozás, módszertani hiba, újabb tények felbukkanása, stb) - ugyanakkor a kutatást végző szerzőkről kiderült, hogy aktív résztvevői bizonyos oltásellenes csoportoknak. Ebben az esetben eldönthetetlen, hogy az előbb vázolt folyamatok közül vajon melyik áll a háttérben, az adott kutatás elfogadható-e vagy sem, és a közölt adatok megbízhatóak-e vagy sem.