COVID elleni védőoltás egészséges, 5-11 éves korú gyermekeknek
Amint a hírekben is hallható, hamarosan megnyílik a lehetőség az 5-11 éves korú gyermekek covid elleni oltására. Egyelőre erre a célra csak az mRNS vakcinák alkalmazhatók (Pfizer). Fontos tudni, hogy - amint az előző koronavírus-morzsában is említettem -, konkrét és tudományosan megbízható adat nem áll rendelkezésünkre sem az mRNS oltások esetleges hosszútávú kockázatairól, sem a gyerekekben zajló COVID betegség hosszútávú hatásairól vagy szövődményeiről.

Konkrét igen/nem válasz tehát egyelőre még nem létezik az oltás gyerekeknek való beadásával kapcsolatban.
 
A döntés megkönnyítéséhez képzeljenek el egy mérleget, amelynek az egyik oldalán a beadás melletti, a másik oldalán a beadás elleni érvek vannak - amelyik érveket erősebbnek érzik, afelé billen majd a mérleg:
A beadás elleni érvek:
- Egészséges gyermekekben a COVID betegség összes eddigi variánsa enyhe lefolyású betegséget okozott.
- Az mRNS vakcina-technológia most került először használatba, hosszútávú tapasztalataink nincsenek vele.
A beadás melletti érvek:
- Vannak arra utaló beszámolók, hogy a COVID betegség esetleg szövődményeket okozhat, vagy elhúzódóvá válhat (poszt-covid szindróma, sokszervi gyulladásos betegségek, long-covid betegség).
- Az mRNS vakcina gyártási technológiájából adódik, hogy ezek elvileg is nagyon biztonságosak, mert az oltóanyagban valóban csak azok az anyagok vannak benne, amiket szeretnénk.
- A járvány megfékezése érdekében jó lenne, ha a gyerekek is mihamarabb védettek lennének.

FONTOS:Fenti okfejtés csak az egészséges gyermekekre vonatkozik. A felnőtteknek életbevágóan fontos az oltás felvétele (és 4-6 hónap elteltével a harmadik oltás felvétele is), mert az ő mérlegükben egy halálos betegség szerepel, ami minden más érvnél súlyosabb! Mára már mindenkinek van olyan közvetlen ismerőse, aki covid betegség miatt halt meg, és azt is tudjuk, hogy sokan közülük semmilyen alapbetegséggel nem rendelkeztek és idősek sem voltak - a jelenség nem tagadható. Minden felnőtt, aki nem oltatja be magát (és még nem esett át a betegségen), súlyos felelőtlenséget követ el önmagával és a többi felnőttel szemben. Ma a kórházban ápolt súlyos állapotú betegek 75-80 százaléka oltatlan, és akik oltottak, azok is 6 hónapnál régebben kapták meg a második oltásukat. És ma is, a lélegeztetőgépre került betegek kb. 80-90%-a meghal, nem tudunk rajtuk segíteni.