Tájékozódjunk hiteles forrásból
Néhány egyszerű kérdés feltevésével el tudjuk dönteni, hogy adott információ hiteles forrásból származik-e:
  • Ki írta? - keressünk rá az interneten,
  • Ért-e hozzá? - ellenőrizzük a szerző végzettségét és szakterületét,
  • Miért írta? - reklámoz-e valamit, el akar adni valamit, vagy kattintásra vadászik, esetleg csak a pillanatnyi ismertség hajtja,
  • Mikor írta? - ellenőrizzük hogy mikor készült a szöveg,
  • Mire hivatkozik? - a hivatkozott forrást is ellenőrizzük. 
Ne feledjük, a Google a barátunk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában is.
Vigyázzunk, hogy mit osztunk meg a közösségi oldalakon vagy emailben, mert a vészhelyzetre való tekintettel nagyon szigorúan veszik a félelemkeltés és a rémhírterjesztés tényállását.

Új e-recept kiváltási lehetőség
Hétfőtől az e-receptet felírási igazolás (kinyomtatott recept) nélkül is bárkinek kiadják a patikák, aki bemondja a beteg TAJ számát (és igazolja a saját személyazonosságát), tehát csak a receptért nem kell orvoshoz menni és az idős emberek gyógyszereit kiválthatják a fiatalabb hozzátartozók vagy ismerősök is. Használjuk ki ezt a lehetőséget!

A tervezett műtéteket elhalasztják
16-tól minden tervezett műtéti beavatkozást elhalasztanak. Csak az életmentő vagy a tartós egészségkárosodást megelőző műtéteket szabad elvégezni.

Ausztriából hazatérők figyelem!
Ausztriában is több várost karantén alá vontak, az NNK információi szerint ezekről a területekről sok magyar érkezett haza még a lezárás előtt. Az érintett városok Tirol tartományban: Ischgl, Kappl, St. Anton am Arlberg, See, Galtür, Karintia tartományban: Heiligenblut. Aki ezeken a településeken járt annak kötelező otthoni karanténba kell vonulnia 14 napra.

Táppénz karantén idejére
Karantén ideje alatt táppénz is igénybe vehető. A táppénzre vételt a saját háziorvos intézi, a vészhelyzeti jogszabályok alapján a munkaadót táppénz-fizetési hozzájárulás nem terheli.

További, folyamatosan frissülő információforrások:
koronavirus.gov.hu
www.facebook.com/koronavirus.gov.hu
www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus
telefonszámok: 06 80 277 455 és 06 80 277 456
emailcím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.