Mi változik május 4-től?
A háziorvosi rendeléseken: lényegében semmi. Továbbra is csak előzetes telefonos egyeztetés után lehet a rendelőbe jönni és csak időpontra. Akinek a problémáját nem tudom telefonon vagy emailen keresztül megoldani, azt továbbra is személyesen nézem meg, még akkor is, ha lázas betegsége zajlik. Vérvétel továbbra is csak sürgős esetben történik (de indokolt esetben bármilyen vérvizsgálatot el tudunk végeztetni).
A fogorvosi rendeléseken: újra elindulnak a rendelések, már nem csak sürgősségi ellátás történhet - tehát pl lehet a megkezdett kezeléseket folytatni, vagy újabbakba belekezdeni.
A szakrendeléseken: újra elindulnak a szakrendelések, de csak időpontra (és beutalóval) lehet menni, és óránként 4 beteg ellátására korlátozták a rendeléseket (hogy legyen idő az alapos fertőtlenítésre). 
Az egynapos ellátásoknál: újra elindulnak az egynapos ellátások (pl sebészeti kisműtétek), de csak negatív koronavírus teszt birtokában lehet ezeket igénybe venni (hogy hogyan kérhetünk ilyen esetben vírustesztelést, azt még nem tudjuk, de nyilván meg lesz ennek is a módja). 


Miért lazítottak a szigorú járványügyi intézkedéseken?
Az eltelt két hónap adatai alapján látható, hogy Magyarország a világ legjobbjai között van a járvány lassításának sikerességében - ezért óriási köszönet jár minden magyar állampolgárnak! Ez a két hónap elég volt ahhoz, hogy mindenki (beleértve az egészségügyi rendszert is) felkészüljön. Mára minden munkahelyen, az üzletekben, a hivatalokban és az egészségügyben is kidolgozták a speciális eljárásrendeket, mindenki beszerezte (állami szinten is) a szükséges és elégséges védőfelszereléseket, az emberek megszokták a távolságtartást, és már hazánkban is reményteljes terápiás próbálkozások történnek a COVID betegség gyógyítására. Ezek nem magától értetődő dolgok, mert a betegség új, senki sem ismeri igazán, ezért nagyon fontos volt, hogy időt nyerjünk a felkészülésre. Mivel ezt a feladatot az ország sikerrel teljesítette, a következő logikus lépés az élet óvatos újraindítása, hiszen ez elemi érdeke az emberek pszichés egészségének és nem utolsó sorban a nemzetgazdaságnak is. 

Mi várható az intézkedések enyhítése után?
Az járványügyi intézkedések enyhítésének következtében valószínűleg a napi megbetegedések száma emelkedni fog, de teljes joggal bízhatunk benne, hogy minden beteg megfelelő szintű ellátást fog tudni kapni.

Enyhítettek a járványügyi intézkedéseken, akkor most csökkent a járványveszély?
​Nem. Nem szabad azt hinnünk, hogy csökkent a vírussal való megfertőződés esélye vagy a COVID betegség veszélyessége. Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus egy darabig még biztosan köztünk lesz és sokunkat meg fog betegíteni. Meg kell tanulnunk ezzel a vírussal együtt élni, kinek-kinek képessége és lehetősége szerint továbbra is mindent meg kell tennie, hogy lehetőleg ne fertőzzük meg egymást.


Akkor most tényleg maszkot kell hordani?
Igen. Egy példa:

Vigyázzunk egymásra!