A vírus nem pusztult ki! 
A járvánnyal kapcsolatos igen kedvező hírek és az enyhülő karantén-intézkedések mellett is fontos, hogy a vírus nem pusztult ki, továbbra is jelen van a környező országokban, és Magyarországon is  még napi 40-50 új megbetegedést okoz.

Akkor miért enyhítettek, nem veszélyes ez? 
A vírus további jelenléte ellenére a szigorú korlátozások enyhítése mégis indokolt, mert a közösségi terjedés esélye már minimális. Ez azt jelenti, hogy megfelelő körültekintés mellett már nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy elkapjuk a vírust. Az enyhítések óta eltelt idő bizonyítja, hogy ez jó döntés volt.


Hogyan lehetünk továbbra is biztonságban? 
  1. Csak olyan emberekkel találkozzunk, akikről nagy biztonsággal tudjuk, hogy nem betegek, és nem tartoznak rizikócsoportba sem, tehát nem egészségügyi vagy szociális dolgozók.
  2. Amikor olyan emberekkel találkozunk, akikkel nem egy háztartásban élünk, akkor mindig viseljünk maszkot.
  3. Továbbra is csak akkor menjünk tömeges helyre, ha feltétlenül szükséges.
 
Mehet-e a gyerekem oviba/bölcsibe? 
Mehet, ha máshogy nem tudjuk megoldani a felügyeletét. Valószínű, hogy sok család meg tudja oldani - ahol pl. iskolás korú gyerekek is vannak - vagy ahol a szülők még nem álltak vissza a teljes munkaidős munkarendbe -, ezért feltételezhetően nem lesznek tele ezek az intézmények, így a betegségek terjedésére is kisebb az esély. Természetesen fokozottabban kell figyelni a gyermek állapotát, ha egy kicsit is gyanús, nem mehet közösségbe (amúgy is rögtön hazaküldik).

Kell-e orvosi igazolás ahhoz, hogy újra elkezdhessen a gyerekem közösségbe járni?  
Nem kell. Az újrakezdéshez elég egy szülői nyilatkozat, hogy tudomásuk szerint a gyermek egészséges. Abban az esetben, ha betegség miatt hiányzik a gyermek, továbbra is szükséges az orvosi igazolás.

Lesz második hullám? 
Erre a kérdésre felelősen ma senki sem tud válaszolni. Azok a koronavírusok, amik a közönséges náthát okozzák, szezonális megjelenésűek, azaz az őszi-téli időszakban jelen vannak, aztán a tavaszi-nyári időszakban visszahúzódnak. Ugyanakkor az a két fajta koronavírus, amely hasonlóan súlyos betegséget tud okozni, mint a mostani (amelyek a SARS és a MERS járványokat okozták) egyszerűen “elmutáltak”, vagyis a járvány lezajlása után eltűntek, valószínűleg elvesztették az emberrel szemben a fertőzőképességüket. Jelen pillanatban senki nem tudja, hogy a mostani nCOV-19 melyik csoportba fog tartozni: ha szezonális, akkor lesz második hullám, ha elmutál, akkor nem. Mindkettő megtörténhet, de hogy melyik forgatókönyv fog zajlani, azt nem lehet tudni.

Ingyen letölthető: 
A karanténra való tekintettel a Semmelweis Kiadó ingyenesen letölthetővé tette a “Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?”  című könyvet. Ez egy jó könyv, megbízható forrásból, használjuk bátran: https://www.semmelweiskiado.hu/termek/1615/mit-tegyek-ha-beteg-a-gyermekem-gyermekkori-betegsegek-es-surgossegi-elethelyzetek-otthoni-megoldasa

Az elmaradt iskolai védőoltások még idén beadásra kerülnek! 
Új központi utasítás szerint az elmaradt iskolai védőoltásokat még ebben a tanévben pótolni kell, ennek módját (idejét és helyét) az iskolavédőnőn keresztül fogják megtudni a szülők.

Vigyázzunk egymásra!

Vissza