A járvány berobbant
Jelenleg a magyarországi járványhelyzet kritikusan súlyossá vált. Európában nálunk terjed a leggyorsabban a járvány de a világ többi részén is csak két ország van rosszabb helyzetben, mint mi (09. 17.-i adat, forrás: https://ourworldindata.org/)
Ne tévesszen meg senkit sem, hogy egyelőre a fiatalabb korosztály az érintett (ez természetes, hiszen nyáron ők buliztak, ők mentek gólyatáborba, ők járnak edzésre és most is ők vannak összezárva az iskolákban). Már most tudjuk, hogy 2-4 hét múlva az idősebb generáció is fertőzött lesz, annak minden következményével együtt (magas halálozás, túlterhelt ellátórendszer). Most a legnagyobb a felelősség rajtunk és minden emberen, mert a mostani magatartásunktól függ, hogy hányan fognak meghalni néhány hét múlva


Mi az üzenet?
 - Mindenki, mindenhol hordjon maszkot! 
 - Senki ne mászkáljon fölöslegesen (se boltba, se moziba, se kocsmába, sőt orvoshoz se)!
 - Próbáljuk tehermentesíteni az időseket, hogy nekik még kevesebbszer kelljen kilépni otthonukból!
 - Aki légúti tünetet észlel magán, az maradjon otthon!


 

Alább néhány tipikus szituáció:
1) Mit tegyek, ha a hozzátartozóm munkatársa vagy a gyermekem osztálytársa pozitív lett, de a hozzátartozóm/gyerekem tünetmentes?
Ha a pozitív személlyel a megbetegedése előtti két napban a hozzátartozóm még együtt dolgozott/tanult, akkor ő 14 napra karanténba kerül, de a család többi tagjára nem vonatkozik hatósági korlátozás. Ugyanakkor javasolt, hogy a család minden tagja igyekezzen önkéntes karanténban maradni (de sajnos önkéntes karanténra táppénz nem adható).

 

2) Mit tegyek, ha karanténban vagyok és betegségtüneteim alakulnak ki?

Telefonon értesíteni kell a háziorvost, mert ebben az esetben kötelező elvégezni a tesztet (a háziorvos fogja kérni, a társadalombiztosító pedig fizeti). Ha a teszt eredménye pozitív lesz, akkor a családtagjaim is két hét karanténba kerülnek. Ha a teszt negatív lesz, akkor sem rövidül le a karantén ideje. (48 órával később saját költségen kérhető még egy teszt, ha az is negatív, akkor a járványügyi hatóság engedélyezheti a karantén lerövidítését - a gyakorlatban ez max. 1-2 nappal rövidíti csak le a karantént, mert minden lépés időigényes).

 

3) Mit tegyek, ha a családtagom van karanténban ő nem beteg, de nekem tüneteim alakulnak ki?

Telefonon értesíteni kell a háziorvost. Ebben az esetben nem kötelező, de javasolt elvégezni a tesztelést. A tesztet a háziorvos kéri, a társadalombiztosító fizeti.

 

4) Mit tegyek, ha 2 napnál régebben találkoztam pozitív beteggel, nem minősítettek hivatalosan kontakt személlyé, de tüneteim vannak?

Ha a pozitív személlyel a betegségtünetei megjelenése előtti két napnál régebben találkozott, akkor hatóságilag nem számít kontaktszemélynek. Ebben az esetben telefonon értesíteni kell a háziorvost, aki tesztelést rendelhet el (de az ilyenkor nem kötelező). A tesztet a társadalombiztosító fizeti.

 

5) Mit tegyek, ha a koronavírus tesztem pozitív lett?

A gyógykezelés részleteit egyeztesse a háziorvosával és naponta értesítse őt egészségi állapotának alakulásáról. Akikkel a betegségtünetek megjelenése előtti két napban, vagy azóta találkozott, azok 14 napra hatósági karanténba kerülnek.

 

6) Mikor mehetek vissza dolgozni/iskolába, ha koronavírus tesztem pozitív lett?

Ha mindvégig tünetmentes, akkor 14 nap után. Ha közben betegségtünetei is vannak, akkor négy nappal a tünetek elmúlása után, de minimum 10 nappal a tünetek kezdete után.

 

7) Kell-e "felszabadító vizsgálat" egy pozitív koronavírus-teszt után?

Nem. Ha tünetmentes volt, akkor a 14 nap karantén lejárta után mehet dolgozni/iskolába. Ha tünetes volt, akkor 4 nappal az utolsó tünete után (de minimum 10 nappal a tünetek jelentkezése után) mehet dolgozni/iskolába.

 

A média hallgat...

Sajnálatos, hogy a járvány jelenlegi szakaszában a média hallgat. Most lenne a legnagyobb szerepük abban, hogy a 40 év alattiakat minden eszközzel buzdítsák a maszkviselésre és a távolságtartásra, megértetve velük azt a hatalmas felelősséget, ami most az ő vállukra nehezedik. Azok az idős vagy beteg emberek, akik 2-3 hét múlva fognak meghalni, ezekben a napokban kapják el tőlük a fertőzést. Az üzenet, amit közvetíteni kellene: VEDD FEL SZÉPEN A MASZKOT!
Az iskolákban, óvodákban és a munkahelyeken az egységes és orvosszakmailag megalapozott protokollok hiánya hatalmas káosz kialakulásához vezetett, és sajnálatos, hogy ennek a “senki nem tud semmit” feliratú ostornak a vége az egészségügyi dolgozókon csattan. Annak ellenére történik ez, hogy az egészségügyi protokoll jún. 20.-a óta világos, szakmailag megalapozott és bárki által olvasható az nnk (nnk.gov.hu) honlapján.